Hva er familieterapi?

Familieterapi er en samlebetegnelse for mange ulike terapiformer. I Norge dominerer det hovedsaklig tre hovedretninger: strukturell, strategisk og systemisk terapi. Innenfor disse er det igjen ulike former familieterapi. Mange av formene har ulik vektlegging/perspektiv, metoder eller tilnærminger, avhengig av hjelpeområde. Likevel forenes familieterapien i noe som kan betraktes som «familieterapiens kjerne». Familieterapi er en gren innen psykoterapi, men særegent for familieterapi kontra tradisjonell psykoterapi er tanken om at det er relasjonen mellom de involverte personene som er i fokus, ikke nødvendigvis individets egenskaper eller diagnoser. På dette grunnlaget er familieterapeuter opptatt av å lete etter hvordan mekanismer i enkeltindivid påvirker og påvirkes av sine omgivelser. Familieterapi baserer seg på erkjennelsen av at ingen fenomen kan sees uavhengig av den konteksten det befinner seg i. Denne vekselvirkningen blir i familieterapien betegnet som sirkularitet eller en feedbackloop. Familieterapeuter i terapeutiske samtaler er trent på å lete etter sammenhenger som kan utvide klientens egen forståelse av årsakssammenhenger, opprettholdende faktorer og gi innsikt i hvordan vi sammen kan løse opp i disse for å bedre egen situasjon.

Mange som tar kontakt med en familieterapeut gjør det for å få hjelp i sine nære relasjoner. Likevel er det mange som ikke vet at du kan også ta kontakt med en familieterapeut dersom du har utfordringer knyttet til andre deler av livet. Det kan for eksempel være i skole- eller jobbsammenheng eller på andre arenaer i livet der du som individ opplever å stå fast. Familieterapi kan derfor benyttes av både familier men også av par eller enkeltindivid.

Det teoretiske grunnlaget og grunnforståelsen til terapeuten vil være den samme uavhengig av hvor mange som kommer til selve terapitimen.

Neste
Neste

Det er greit å bli sint.